Chinees Nieuwjaar 2022: wat is het en waarom zou je het moeten vieren?

Chinees Nieuwjaar, ook bekend als CNY of Lentefestival, is een gelegenheid waarbij families samenkomen om feest te vieren.

Het festival wordt al meer dan 3000 jaar gevierd en blijft populair in China en vele delen van de wereld.

Dit jaar valt het festival op 1 februari. Dat betekent dat je nog een paar dagen hebt om je voor te bereiden op de grote dag. En als we zeggen maak je klaar, bedoelen we het jaar met veel geluk begroeten!

Hier is alles wat u moet weten over de Chinese nieuwjaarsvieringen. Ontdek interessante weetjes en leer wat je wel en niet moet doen om geluk te hebben in het jaar van de watertijger!

  1. Het Chinees Nieuwjaar wordt ook wel het Lentefeest genoemd

Het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd om het einde van de winter te verwelkomen en een nieuw begin te markeren. Het wordt ook wel het lentefeest genoemd. Dit festival viert het nieuwe begin dat gepaard gaat met de wisseling van de seizoenen. Het wordt ook wel het nieuwe maanjaar genoemd omdat het het begin van de maankalender markeert.

  1. De Chinezen vieren het om te bidden voor geluk.

Chinees Nieuwjaar is een tijd om na te denken over het afgelopen jaar en te bidden voor een gelukkige toekomst. Gedurende deze tijd nemen mensen langere vakanties om te tanken voor het nieuwe jaar. Ze gebruiken de tijd ook om hun voorouders te bedanken door hen fruitmanden of geld aan te bieden om mensen geluk te brengen.

  1. Het afsteken van vuurwerk weert ook boze geesten af

Het afsteken van knallers of knallers is een essentieel onderdeel van de viering van Chinees Nieuwjaar. Deze activiteit is bedoeld om boze geesten met hard geluid te verdrijven. Het afweren van boze geesten wordt verondersteld om pech te verwijderen.

  1. Het is de langste feestdag in China

Het festival duurt meestal 15 dagen, van oudejaarsavond tot het Lantaarnfestival. De lokale bevolking begint echter al vroeg met de voorbereidingen voor oudejaarsavond. Ze waren weken voor de grote dag druk bezig met schoonmaken, boodschappen doen en koken.

  1. De datum van het festival verandert elk jaar

De datums voor Chinees Nieuwjaar variëren omdat het gebaseerd is op de maankalender. Het valt echter altijd op de tweede nieuwe maan vóór de equinox van maart of na de zonnewende van december. Daarom wordt het vaak gevierd tussen 20 januari en 20 februari. Dit jaar valt nieuwjaarsdag op 1 februari.

  1. Elk nieuw maanjaar wordt vertegenwoordigd door een teken van de dierenriem

In 2022 is het overheersende sterrenbeeld de watertijger. Weten welk dier het jaar vertegenwoordigt, is belangrijk omdat het je geluk gedurende het hele jaar bepaalt. Degenen die bijvoorbeeld zijn geboren onder het teken van de geit of het varken zullen over het algemeen een gelukkig jaar beleven.

  1. En je dierenriemjaar wordt als een ongeluksjaar beschouwd

De Chinezen geloven dat het jaar van je Chinese dierenriem je ongelukkigste jaar is. Dat betekent dat als je bent geboren onder het teken van de tijger en het wordt het dominante sterrenbeeld van het jaar, je over het algemeen pech hebt. Dus als je geboren bent onder het teken van de tijger, moet je extra voorzichtig zijn in het jaar van de watertijger. Om pech af te weren, moet je het hele jaar door rode kleding dragen, vooral op Chinese oudejaarsavond.

  1. Schoonmaken tijdens Chinees Nieuwjaar brengt ongeluk

Als u van plan bent om schoon te maken op de eerste dag van Chinees Nieuwjaar, doe het dan niet. Volgens oude tradities brengt het ongeluk. Reinig voor middernacht op Chinees Nieuwjaar of de volgende dag voor geluk.

  1. Een grote maaltijd tijdens CNY brengt geluk

Volgens de Chinese traditie zou een grote maaltijd om middernacht voor het nieuwe maanjaar daji dali brengen, wat geluk betekent. Grote maaltijden weerspiegelen de overvloed die het jaar tot welvaart kan brengen.

  1. Dumplings zijn vooral gunstig voor het nieuwe jaar

In de Chinese cultuur zijn dumplings een symbool van rijkdom en overvloed. Dit komt omdat ze vergelijkbaar zijn met goud en staven. Als u bijzonder rijk wilt zijn, moet u zeker knoedels met CNY op tafel leggen.

  1. Rode decoraties brengen geluk

In Feng Shui is rood de kleur van het leven. Dat is de reden waarom velen geloven dat het versieren van je appartement met rode ornamenten geluk zal brengen. Er wordt ook aangenomen dat ze boze geesten, pech en ongeluk afweren.

  1. Het is gebruikelijk om rode accessoires te dragen.

Naast decoratie brengen rode accessoires ook de energie van geluk in je leven. Het dragen van rode kleding, rode schoenen en rode armbanden kan de rest van het jaar de sfeer bepalen.

  1. Volwassenen geven kinderen rode enveloppen

Een rode envelop met geld erin, om precies te zijn. Dit is om de kinderen veel geluk te wensen voor het komende maanjaar. Maar dit geldt niet alleen voor volwassenen en kinderen. Het is ook een traditie tussen vrienden, collega's, bazen en werknemers.

  1. Draken en leeuwen dansen in de straat

Natuurlijk zijn het geen echte draken en leeuwen. Een team van ervaren dansers gebruikt gigantische poppen die lijken op de veelbelovende wezens die op straat optreden. Ze voeren traditionele dansen uit om het kwaad af te weren en het nieuwe jaar op een gunstige manier te verwelkomen.

  1. CNY wordt over de hele wereld gevierd

CNY wordt niet alleen gevierd door Chinese families. Het wordt ook wereldwijd gevierd, vooral in aangrenzende Aziatische landen en het Westen. Er zijn ook niet-Chinese families die het festival vieren om geluk te brengen en ongeluk te verdrijven.

  1. Je kunt op verschillende manieren een Gelukkig Chinees Nieuwjaar begroeten

Als je vrienden of collega's hebt die CNY vieren, kun je ze op verschillende manieren begroeten. Je kunt ze begroeten met "Gong hei fat choy" . Dit is Kantonees en de meest gebruikelijke manier om mensen te begroeten. Je kunt ze ook begroeten in het Mandarijn met "Gong xi fa cai." Of, als je de voorkeur geeft aan de meer formele manier, zeg dan "Xin nian kuai le" .

Samengevat, Chinees Nieuwjaar zou geluk en bescherming brengen.

Als u een succesvol jaar voor de boeg wilt hebben, moet u deze bijzondere gebeurtenis dit jaar vieren.

En aan al onze vrienden die het Lentefeest vieren, wens ik gong xi fa cai !

Lisa Wu

Lisa Wu verbindet alte Weisheiten mit dem modernen Leben und konzentriert sich dabei auf Feng Shui, Kristall Heilung, Meditation und Achtsamkeit. Durch ihre Schriften führt sie Menschen zu einem ausgewogenen, achtsamen Lebensstil. Lisa Wu schöpft aus ihrem reichen Erbe und ihrer persönlichen Reise und inspiriert zu einer harmonischen Mischung aus Tradition und modernen Praktiken.

Mehr über Autorin erfahren - Linkedin - Website - lisa.wu@taotempel.de

Hinterlassen Sie einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.