Wat is mindfulness en hoe kan het je helpen?

Mindfulness is een term die tegenwoordig steeds populairder wordt. Het wordt gedefinieerd als de gewoonte om aandacht te schenken aan het huidige moment zonder oordeel.

Maar wat betekent het om aandacht te besteden aan het huidige moment? En nog belangrijker, hoe kan dit u helpen?

In dit artikel leer je wat mindfulness is. Ontdek enkele voordelen van mindfulness, zowel mentaal als fysiek.

Zoek enkele voorbeelden aan het einde van het bericht om mindfulness beter te begrijpen. Natuurlijk leer je ook enkele technieken om mindfulness te oefenen.

Nu moeten we beginnen met het definiëren van mindfulness.

Wat is mindfulness?

Mindfulness kan worden gedefinieerd als de praktijk van aandacht schenken aan het huidige moment zonder oordeel. Het doel van mindfulness is om je te helpen een bewustzijn van de huidige tijd te ontwikkelen, waardoor je meer controle krijgt over je emoties.

Als je opmerkzaam bent, kun je je gedachten, je gevoelens en je gewaarwordingen beter begrijpen. Dit doe je zonder enig oordeel. En met "zonder oordeel" bedoelen we dat je niet probeert uit te zoeken of iets goed of slecht is.

Als gevolg hiervan kan het u helpen meer controle over uw emoties te krijgen. Hierdoor word je rustiger, vrediger en minder gestrest in ongemakkelijke situaties.

Zodat je bedachtzamer en bewuster kunt handelen in je leven.

voorbeelden van mindfulness

Laten we enkele voorbeelden bekijken om mindfulness beter te begrijpen.

voorbeeld 1

Je partner plaagde je. Je eerste reactie is om gekwetst te worden door zijn gedrag. Je bent bang dat je iets hebt gedaan om hem boos te maken.

Als je meer opmerkzaam zou zijn, zou je even pauzeren in plaats van te direct op de situatie te reageren. Als je in het huidige moment mindful bent, herinner je je misschien dat je partner zei dat hij problemen had op het werk. Het is dus niet jouw schuld dat je boos bent.

Voorbeeld #2

Je bent aan het werk en bent al uren bezig met een project. Je bent gefrustreerd omdat het niet zo goed gaat. Veel mensen zouden gefrustreerd blijven en nog langer aan het project werken.

Als u echter een opmerkzaam persoon was, zou u een korte pauze nemen van het project. Je staat jezelf toe om even stil te staan ​​en de situatie te bekijken. Misschien werk je niet goed omdat je moe bent. Of misschien heb je meer informatie nodig voordat je verder kunt gaan.

Voorbeeld #3

Je staat in de rij te wachten in de supermarkt. Degene die voor je staat doet er langer over dan normaal en daarom duurt het bij jou ook langer. Tijdens het wachten raak je steeds geïrriteerder. Je denkt erover om de lijn te verlaten.

Als je bewuster zou zijn, zou je je bewust worden van hoe je je voelt en waarom je je voelt zoals je bent. In dit geval heb je het gevoel dat je honger hebt en daardoor geïrriteerd bent. Dus als je klaar bent met winkelen, is het een goed idee om een ​​snack te pakken voordat je naar huis gaat.

Wat komt vaak voor in de voorbeelden van mindfulness?

Als je in het moment leeft, zie je de dingen vanuit een ander perspectief. Hierdoor hebben de gevoelens geen controle over jou. In plaats daarvan reflecteer je op het huidige moment voordat je iets doet.

De voordelen van mindfulness

Hier zijn enkele voordelen van mindfulness:

stress en angst verminderen

Mindfulness stelt je in staat om het huidige moment zonder oordeel te ervaren. Dit kan je minder gestrest maken, omdat je je niet zoveel zorgen maakt over dingen die in de toekomst zullen gebeuren.

productiviteit verhogen

Als je bewuster bent, ben je productiever en minder afgeleid. Dit gebeurt omdat je geest niet zomaar afdwaalt. Hierdoor voer je je taken sneller en effectiever uit.

Betere relaties

Als je meer opmerkzaam bent, ben je niet zo defensief als iemand het niet met je eens is. Mindfulness kan je helpen de communicatie tussen iedereen te verbeteren.

Beter slapen

Mindfulness helpt je angst, stress en andere negatieve gevoelens die je kwellen, vooral 's nachts, te verminderen. Met een betere controle over je emoties kun je beter slapen.

Betere concentratie

Als je mindfulness beoefent, dwalen je gedachten niet constant af. In plaats daarvan heb je de kans om je op één ding te concentreren zonder afgeleid te worden door andere dingen.

bewustwording verbeteren

Mindfulness helpt je meer bewust te worden van je gedachten, je gevoelens en je omgeving. Hierdoor kun je betere beslissingen nemen die niet worden beïnvloed door je gevoel.

Meer geluk

De bovenstaande voordelen kunnen uw algehele welzijn helpen verbeteren, wat leidt tot een gelukkiger leven in het algemeen. Mindfulness laat je de kleine dingen in het leven waarderen, waardoor je je gelukkiger kunt voelen.

Mindfulness oefenen: 3 eenvoudige oefeningen

Nu weet je wat mindfulness is en wat de voordelen ervan zijn als je dagelijks mindfulness beoefent. Hieronder staan ​​drie eenvoudige mindfulness-oefeningen die je elke dag kunt doen:

bewuste meditatie

Meditatie is een populaire manier om mindfulness te oefenen. Dit is een eenvoudige oefening waarmee je je kunt concentreren op je ademhaling, gedachten en gevoelens.

Begin met mediteren:

 1. Zoek een rustige plek. Voordat je begint met mediteren, moet je je op je gemak voelen.
 2. Zit in een stoel of in kleermakerszit op de grond met een rechte rug.
 3. Sluit dan je ogen en concentreer je op je ademhaling.
 4. Let op de lucht die door je neus in en uit stroomt.
 5. Voel de sensaties in je lichaam. Laat je gedachten en gevoelens de vrije loop zonder oordeel.
 6. Accepteer je gedachten en gevoelens en laat ze dan los. Hierdoor kun je beter omgaan met ongemakkelijke situaties.
 7. Als je geest afdwaalt, concentreer je dan opnieuw op je ademhaling.
 8. Vijf tot tien minuten zou genoeg moeten zijn om te beginnen.

Mindfulness kun je ook oefenen tijdens andere activiteiten. Je kunt proberen je te concentreren op een activiteit zonder afgeleid te worden door je omgeving en gedachten.

De bodyscan

Met deze techniek concentreer je je op elk deel van je lichaam. Dit doe je door elk onderdeel door te nemen en er aandacht aan te besteden. Dit kan stress en spanning verminderen.

Om de bodyscan te starten:

 1. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt door iets of iemand om je heen. Zorg dat je je op je gemak voelt voordat je begint.
 2. Begin bij je voeten en werk je omhoog naar je hoofd. Dit staat bekend als een dalende bodyscan. Je kunt ook bij je hoofd beginnen als je een oplopende bodyscan wilt doen!
 3. Terwijl je over elk onderdeel nadenkt, concentreer je je vervolgens op hoe het voelt. Als je je strak voelt, concentreer je dan op het ontspannen van de spieren in dat gebied totdat ze losser en meer ontspannen aanvoelen.
 4. Erken de gevoelens zonder erop te reageren.
 5. Als je gedachten afdwalen, breng ze dan terug naar hun oorspronkelijke positie.
 6. Blijf dit doen totdat je elk deel van je lichaam hebt bekeken.

Oefening van de 5 zintuigen

Met deze oefening kun je je concentreren op je vijf zintuigen. Gebruik je zintuigen om dingen om je heen waar te nemen.

Om deze oefening te starten:

 1. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt door iets of iemand om je heen. Zorg dat je je op je gemak voelt voordat je begint.
 2. Concentreer je gedurende 15 seconden op de geluiden om je heen zonder te reageren of ze te beoordelen. Neem elk geluid in je op zonder erover na te denken.
 3. Concentreer je dan op de smaken in je mond. Merk op hoe ze zich voelen zonder te oordelen of erop te reageren.
 4. Concentreer u vervolgens op de aanrakingen, hoe de kleding op uw huid aanvoelt. Voel de textuur en de temperatuur zonder te oordelen of te proberen deze te veranderen.
 5. Concentreer u nu op de visuele indrukken door aandacht te schenken aan wat u ziet. Neem de kleuren, vormen en maten waar zonder ze te beoordelen of te willen veranderen.
 6. Concentreer je tot slot gedurende 15 seconden op de geuren om je heen. Neem elke geur in je op zonder te oordelen of te proberen ze te veranderen.
 7. Als je klaar bent, neem dan een paar minuten de tijd om te verwerken wat je hebt meegemaakt. Neem je gevoelens en je gedachten om erachter te komen wat je hebt geleerd.

Eindelijk

Mindfulness stelt je in staat je te concentreren op je gevoelens, gedachten en sensaties in het huidige moment.

Het kan op verschillende manieren worden geleerd, zoals meditatie, lichaamsscans of het oefenen van de vijf zintuigen.

Mindfulness oefenen kan tijd, toewijding en geduld kosten, maar als je eraan vasthoudt, loont het op veel manieren.

Als je wilt genieten van de voordelen van mindful leven, probeer dan vandaag nog de oefeningen!


Hinterlassen Sie einen Kommentar

Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.