Hoe u uw lijden kunt overwinnen met het achtvoudige pad van het boeddhisme

Hoe u uw lijden kunt overwinnen met het achtvoudige pad van het boeddhisme

Lijden - we ervaren het allemaal, zij het in verschillende vormen.

We kunnen de pijn voelen om iemand te verliezen.

Of we lijden onder de pijn van het ziek worden.

We kunnen ons ook ongelukkig voelen vanwege de angst om ouder te worden.

En voor de meesten van ons is het de stress om niet te krijgen wat we willen.

In deze wereld is lijden onvermijdelijk. Maar komt er ooit een einde aan?

Volgens het boeddhisme wel. Het lijden kan stoppen.

Maar hoe overwin je je lijden ? In het boeddhistische geloof zijn er specifieke manieren om iemands lijden te beëindigen: het achtvoudige pad .

Het Achtvoudige Pad beschrijft acht manieren om menselijk lijden te beëindigen op basis van de leer van de Boeddha.

Om het Achtvoudige Pad te bewandelen, moet men echter eerst de ware aard van lijden begrijpen. Dit wordt geopenbaard in de leer van de Boeddha, de vier edele waarheden .

De vier edele waarheden over lijden

Toen de Boeddha de verlichting bereikte, besefte hij de vier waarheden over lijden. In zijn preek beschrijft de Boeddha deze vier feiten als volgt:

De eerste edele waarheid

eerste edele waarheid

De eerste waarheid is dukkha of lijden. In deze waarheid beschrijft de Boeddha het bestaan ​​van lijden, waarvan hij zegt dat het in vele vormen voorkomt.

Lijden kan de vorm aannemen van geboorte, ouderdom, ziekte en dood. Het verschijnt ook in de vormen van ontevredenheid, ontmoeting met het onaangename en scheiding van het onaangename.

 

De tweede edele waarheid tweede edele waarheid

De tweede waarheid is samudaya of de oorsprong van lijden. Hier identificeerde de Boeddha verlangens of gehechtheden als de oorzaak van lijden.

Deze waarheid onthulde dat onze onbevredigende aard van dingen ons ellende kan bezorgen. Zolang we niet tevreden zijn, lijden we pijn. Zelfs zonder de externe oorzaken, zoals ziekte en scheiding.

Ook andere boeddhistische teksten geven aan dat onze negatieve handelingen en gedachten de oorzaak zijn van ons lijden. Dit omvat handelingen als doden, stelen en liegen, maar ook gedachten van verlangen, hebzucht en onwetendheid.

 

De derde edele waarheid

derde edele waarheid

De derde waarheid is nirodha of het ophouden van lijden. Deze waarheid onthult dat er een einde kan komen aan lijden.

Om een ​​einde te maken aan ons lijden, moeten we werken om nirvana te bereiken. Nirvana is de gemoedstoestand waarin we het verlangen doven. Boeddha zelf is het bewijs dat de mens zichzelf kan bevrijden van zijn verlangens en deze nobele staat kan bereiken.

 

De vierde edele waarheid

vierde edele waarheid

De vierde waarheid is marga of het pad. In deze waarheid beschrijft de Boeddha het Achtvoudige Pad om Nirvana te bereiken.

Het Achtvoudige Pad beschrijft de acht manieren om menselijk lijden te beëindigen. Deze acht manieren zijn onderverdeeld in drie vormen van training, waaronder ethiek, concentratie en wijsheid.

 • Ethiek: juist spreken, juist handelen, juiste levenswijze
 • Concentratie: juiste inspanning, juiste aandacht, juiste concentratie
 • Wijsheid: juist begrip, juiste intentie

Ethiek gaat over het afzien van niet-deugdzame handelingen. Concentratie omvat training om de geest te beheersen, terwijl wijsheidstraining betrekking heeft op het ontwikkelen van inzicht zodat je de ware aard van de dingen beter kunt zien.

Om je lijden te overwinnen, moet je het achtvoudige pad volgen dat door de Boeddha is uitgestippeld. Hieronder zullen we deze oefeningen in detail bespreken om je te helpen begrijpen wat je moet doen om verlichting te bereiken.

 

De vier edele waarheden vereenvoudigd

Eenvoudig gezegd stellen de vier edele waarheden het volgende:

 • lijden bestaat
 • Het lijden heeft een oorzaak
 • Er kan een einde komen aan het lijden
 • Er zijn manieren om een ​​einde te maken aan het lijden

Door de vier nobele waarheden te begrijpen, leren we het probleem te accepteren en de oplossing ervoor te vinden. Nu moeten we onszelf voortdurend aan deze vier nobele waarheden herinneren , zodat we onze ellende kunnen overwinnen.

 

8 manieren om menselijk lijden te beëindigen volgens het boeddhisme

Het boeddhisme heeft zijn eigen manier om met lijden om te gaan. In de Vier Edele Waarheden spreekt de vierde waarheid over het Achtvoudige Pad, dat zijn acht manieren om lijden te elimineren.

In dit gedeelte moet je begrijpen waar de acht praktijken over gaan en wat je moet doen om het nobele pad te bewandelen.

 

1. Ontwikkel het juiste begrip

De eerste stap om iemands lijden te verlichten, is het juiste begrip te hebben. In de boeddhistische leer verwijst dit naar het hebben van een nauwkeurig beeld van de aard der dingen. Het gaat erom de dingen te zien zoals ze zijn, zonder labels en oordelen.

Zonder de juiste kijk op de aard van de dingen, kunnen je gedachten, acties en spraak afwijken van deugdzame daden. Daarom is deze beoefening bijzonder belangrijk, omdat onze waarneming van dingen de andere beoefeningen op het pad beïnvloedt.

Om Juist Inzicht te cultiveren, moet je Juiste Opmerkzaamheid beoefenen, wat een andere beoefening is van het Achtvoudige Pad. Mindfulness gaat over het hebben van een op het heden gericht bewustzijn. Een mindful persoon zou in bepaalde situaties eerder reflecteren dan reageren.

Door het beoefenen van mindfulness ontwikkel je inzichten die belangrijk zijn om tot echt begrip en helderheid te komen.

 

2. Ontwikkel juiste intenties

Als je Juist Inzicht cultiveert, kun je inzicht ontwikkelen om de Juiste Intentie te hebben. Dit wordt ook wel goed denken genoemd.

De juiste intentie is belangrijk omdat het in de menselijke natuur ligt om na te denken alvorens actie te ondernemen. Wanneer je Juiste Intentie beoefent, kun je de verkeerde manier van denken vermijden en vasthouden aan de juiste soort gedachten.

Als we het hebben over de verkeerde manier van denken, bedoelen we gedachten van gehechtheid, haat en schadelijke bedoelingen. De juiste manier van denken verwijst in deze context naar onthechting, gedachten van liefde en gedachten van geweldloosheid.

Om de juiste intentie te cultiveren, stelt de Boeddha voor om je aan te sluiten bij andere mensen die juist denken beoefenen. Dit kan een gemeenschap zijn van mindfulnessbeoefenaars of meditatiegroepen.

 

3. Oefen correct spreken

Juiste spraak is gerelateerd aan juiste intentie, omdat wat we zeggen voortkomt uit wat we denken. In deze praktijk moet je leren om verbale wandaden te vermijden. Deze omvatten liegen, wrede spraak, verdeeldheid zaaiende spraak en zinloze spraak.

Volgens de Boeddha bestaat juiste spraak uit vier belangrijke inspanningen waaraan je moet werken:

 • Spreek naar waarheid
 • Spreek niet met een gespleten tong
 • Spreek niet hard
 • Overdrijf niet en verfraai niet

  Woorden kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om begrip, liefde en harmonie over te brengen. Maar ze kunnen ook worden gebruikt om mensen pijn te doen. Als je je woorden gebruikt om anderen te kwetsen, ben je gebonden aan constant lijden.

  Om juist spreken te oefenen, moet je mindfulness oefenen. Mindful zijn kan fungeren als een filter voor wat je wilt zeggen. Dit zorgt ervoor dat je alleen correct spreekt in overeenstemming met de leer van de Boeddha.

   

  4. Oefen correct handelen

  Nogmaals, juiste intentie is de basis van juiste actie, aangezien wat we doen voortkomt uit wat we denken. Hier moeten uw inspanningen gericht zijn op het vermijden van fysieke overtredingen. Deze omvatten kwetsen, doden, stelen, uitbuiten en seksueel wangedrag.

  Als je jezelf wilt bevrijden van lijden, mag je niemand pijn doen. Reinig uw geest van gewelddadige gedachten om ervoor te zorgen dat u zich altijd overeenkomstig gedraagt. Maar hoe?

  Dit is waar mindfulness-consumptie om de hoek komt kijken. Om te voorkomen dat je de zaden van geweld in je geest plant, moet je je bewust zijn van wat je consumeert via je vijf basiszintuigen.

  Laat geen schadelijke gedachten in je opkomen terwijl je bezig bent met je gebruikelijke routine - tv kijken, op internet surfen of discussies aangaan. Laat alleen voedende gedachten je lichaam en geest binnen.

   

  5. Oefen een juist levensonderhoud

  Werk dat anderen direct of indirect schaadt, moet worden vermeden. Beroepen waarbij sprake is van slavernij, slachtdieren, drugs, alcohol of vergif vallen onder de categorie valse levensonderhoud.

  Handelen die anderen schade berokkent, is een bron van leed. Right Livelihood verbiedt dit, en in plaats daarvan moet je werk op een positieve manier bijdragen aan het welzijn van anderen.

  Daarom moet u zich beginnen af ​​te vragen of uw werk anderen kwaad of goed doet. Denk na over je antwoorden om je beoefening van het pad te verdiepen.

   

  6. Oefen de juiste inspanning

  De volgende oefening omvat de ijver om negatieve toestanden die ontstaan ​​of zijn ontstaan ​​te voorkomen en op te geven, terwijl positieve toestanden die nog moeten ontstaan ​​of zijn ontstaan, worden gevoed en in stand gehouden.

  In het leven is er altijd een potentieel voor liefde, geluk en vrede dat in ons bewustzijn kan groeien. Ook bestaat de kans dat er hebzucht, haat, onwetendheid en geweld in ons ontstaat. Deze emoties sluimeren in ons bewustzijn en worden wakker om uit zaad te groeien. Het is aan ons of we afzien van het cultiveren van de negatieve zaden of het koesteren van de positieve.

  Dat is de juiste inspanning. Het is hoe je werkt naar de zaadjes die in je bewustzijn zijn geplant. Met Right Effort kies je ervoor om aan de gezonde zaden te werken.

   

  7. Oefen de juiste opmerkzaamheid

  Mindfulness speelt een grote rol bij het bewandelen van het pad naar verlichting. Maar net als de andere zeven oefeningen, heeft mindfulness een goede en een verkeerde manier om het te doen.

  Beoefen mindfulness niet alleen omwille van mindfulness. Juiste Mindfulness wordt beoefend met de juiste intentie om het pad naar juist begrip te bewandelen. Als je dit doet, word je je bewust van hoe je handelt, spreekt, werkt en je inspant. Zie je hoe de praktijken naar elkaar terug leiden?

  Juiste mindfulness is een bewustzijn van het lichaam, gevoelens, gedachten en verschijnselen.Als je een einde wilt maken aan je lijden, moet je mindfulnessbeoefening van de juiste soort zijn, en al het andere zal volgen.

   

  8. Oefen de juiste concentratie

  De juiste concentratie helpt je immers om diep aanwezig te zijn in het moment.

  Focussen op het heden is een belangrijk onderdeel van mindfulness. Daarom is Juiste Concentratie van vitaal belang omdat het je helpt om Juiste Mindfulness te beoefenen, wat vrijwel elke stap op het Achtvoudige Pad beïnvloedt.

  Om het pad van Juiste Concentratie te betreden, moet je regelmatig mediteren. Meditatie zal je helpen je focus te verbeteren, zodat je diepe inzichten kunt ontdekken en de waarheid in de aard der dingen kunt zien.

   

  Overwin je lijden met het Achtvoudige Pad

  Terugkomend op de beschrijvingen hierboven: het Achtvoudige Pad is een onderling verbonden web van praktijken die de sleutel bevatten tot het beëindigen van je lijden.

  Als je op een bepaald pad werkt, kun je ook op andere gebieden verbeteren. Dat betekent dat je niet in alle oefeningen tegelijk geweldig hoeft te zijn. Concentreer u op datgene waarvan u denkt dat u zich er prettig bij voelt en ga vanaf daar verder.

  Wanneer je de vier edele waarheden echt begint te begrijpen en het achtvoudige pad begint te bewandelen, zul je je lijden overwinnen.


  Hinterlassen Sie einen Kommentar

  Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen

  Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.