Ontdek de boeddhistische symbolen voor vrede, liefde, geluk en meer!

Het boeddhisme is een oude religie met als doel mensen te helpen verlichting te bereiken - de bevrijding van de ziel van lijden.

Als religie die duizenden jaren oud is, biedt het boeddhisme mensen een gemakkelijke manier om de belangrijke ideeën en concepten ervan te onthouden. Dit wordt gedaan door middel van boeddhistische symbolen die te vinden zijn in de kunst, architectuur en geschriften van de religie.


Boeddhistische symbolen en hun betekenis

Symbolen herinneren ons aan essentiële leerstellingen van religie, zoals B. Mededogen en opmerkzaamheid zonder lange passages uit de Schrift uit het hoofd te hoeven leren of cursussen te volgen over de geschiedenis en overtuigingen van het boeddhisme.

Veel symbolen in het boeddhisme staan ​​voor verschillende dingen, zoals B. Vrede, liefde en geluk om er maar een paar te noemen. Hier leer je de betekenis van de meest bekende symbolen in het boeddhisme.

 • Om - Boeddhistisch symbool voor het universum
 • Lotusbloem - Boeddhistisch symbool van zuiverheid
 • Dharmawiel - Boeddhistisch symbool van geluk
 • De Bodhiboom - Boeddhistisch symbool voor verlichting
 • Oneindige knoop - boeddhistisch symbool van liefde
 • Boeddha's voetafdrukken - Boeddhistisch symbool voor bescherming
 • Leeuw - Boeddhistisch symbool van kracht
 • Mediterende Boeddha - Boeddhistisch symbool van wijsheid

  Om-symbool

  Betekenis: boeddhistisch symbool van het universum

  Het Om-symbool is het meest heilige en meest gebruikte symbool in het boeddhisme. Het wordt beschouwd als het geluid van het universum en de vibratie van al het bestaan.

  Als het geluid van de schepping wordt de Om vaak gezongen aan het begin en einde van boeddhistische ceremonies en gebeden als teken van respect.

  Dit symbool heeft een drievoudige betekenis: het vertegenwoordigt hemel, aarde en mensheid, verleden, heden en toekomst, en de boeddhistische drie-eenheid van Boeddha, Dharma (de leer van de Boeddha) en Sangha (de gemeenschap van boeddhisten).


  lotusbloem

  Betekenis: boeddhistisch symbool voor zuiverheid

  De lotusbloem wordt vaak geassocieerd met zuiverheid omdat hij uit een modderige vijver bloeit zonder vuil te zijn.

  Deze analogie wordt vaak gebruikt om uit te leggen hoe mensen boven hun negatieve gedachten en gedrag kunnen uitstijgen om verlichting te bereiken.

  Sommige mensen geloven ook dat dit boeddhistische symbool geluk kan brengen aan degenen die het dragen.

  dharma wiel

  Betekenis: boeddhistisch symbool voor geluk

  Het Dharmawiel is een van de acht gunstige symbolen van het boeddhisme. Het vertegenwoordigt de leer van de Boeddha, vaak aangeduid als de Dharma.

  Een gelukssymbool, het draaien van het wiel wordt verondersteld geluk te brengen in dit leven en in toekomstige levens.

  Het traditionele ontwerp van een Dharma-wiel bestaat uit vier delen: de naaf (het midden), twee spaken (de wereld waarin we leven) en twee velgen (het einde van het bestaan).

  De hub vertegenwoordigt ons bestaan ​​in deze wereld waar we omringd zijn door onwetendheid en verlangen. De spaken vertegenwoordigen onze acties - ons karma - die bepalen waar we na de dood herboren worden. De randen vertegenwoordigen nirvana, of de ultieme vrede en geluk die alleen kan worden bereikt als we onwetendheid en verlangen uit ons leven kunnen bannen.


  De Bodhiboom

  Betekenis: boeddhistisch symbool voor verlichting

  De Bodhiboom is een heilig symbool in het boeddhisme. Het is de boom waaronder de Boeddha de verlichting zou hebben bereikt.

  Voor boeddhisten vertegenwoordigt de bodhiboom de mogelijkheid om verlichting voor alle wezens te bereiken. Om deze reden mediteren veel boeddhisten onder een bodhiboom.


  Oneindige knoop

  Betekenis: boeddhistisch symbool voor liefde

  De oneindige knoop is een symbool van de nooit eindigende levenscyclus. Het wordt vaak gebruikt om liefde en mededogen en de onderlinge verbondenheid van alle wezens te vertegenwoordigen.

  Dit symbool herinnert ons er ook aan dat onze acties gevolgen hebben, zowel positieve als negatieve. Wat we vandaag doen, heeft invloed op ons toekomstige leven.


  Boeddha's voetafdrukken

  Betekenis: boeddhistisch symbool voor bescherming

  Boeddha's voetafdrukken worden vaak gezien als een symbool van bescherming. Er wordt aangenomen dat het treden in de voetsporen van de Boeddha geluk zal brengen en iemand zal beschermen tegen kwaad.

  De voetafdrukken van de Boeddha herinneren ook aan zijn leer. Ze herinneren ons eraan dat we, om verlichting te bereiken, het pad van de Boeddha moeten volgen.


  Leeuw

  Betekenis: boeddhistisch symbool voor kracht

  In het boeddhisme vertegenwoordigt de leeuw het vermogen van de Boeddha om zijn volgelingen tegen kwaad te beschermen. Daarom wordt het beschouwd als een symbool van kracht en moed.

  De leeuw herinnert ons er ook aan dat we altijd op onze hoede moeten zijn voor gevaar en het moedig onder ogen moeten zien.


  Mediterende Boeddha

  Betekenis: boeddhistisch symbool voor wijsheid

  De mediterende Boeddha wordt vaak afgebeeld in de lotushouding met zijn ogen gesloten en zijn handen rustend op zijn schoot. Deze pose symboliseert de zoektocht van de Boeddha naar kennis en verlichting.

  Dit symbool vertegenwoordigt ook het mededogen van de Boeddha voor alle wezens. Dit symbool vertegenwoordigt ook het mededogen van de Boeddha voor alle wezens. Als een medelevende leraar zou de Boeddha de macht hebben om mensen uit hun lijden te bevrijden.


  Eindelijk

  Dit zijn enkele van de meest populaire boeddhistische symbolen en hun betekenis. Elk symbool vertegenwoordigt een ander aspect van de leer van de Boeddha. Door de betekenis van deze symbolen te begrijpen, kunnen we ons begrip van het boeddhisme en zijn kernprincipes verdiepen.


  1 Kommentar


  • Maria Kapteina

   Danke für eure Hilfe ich Liebe euren Online Shop !


  Hinterlassen Sie einen Kommentar

  Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen

  Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.