De 8 gunstige symbolen van het Tibetaans boeddhisme: wat ze betekenen en hoe ze te gebruiken voor geluk

Als je ooit een Tibetaans-boeddhistische tempel hebt bezocht, heb je misschien een reeks van acht gunstige symbolen opgemerkt die op de muren en vloeren zijn geschilderd. Deze Boeddhatekens staan ​​bekend als Ashtamangala.

In het Tibetaans boeddhisme vertegenwoordigen deze acht symbolen enkele van de belangrijkste aspecten van de boeddhistische leer. Ze worden vaak gebruikt in kunstwerken, rituele voorwerpen en architectuur om deze concepten weer te geven.

In deze gids gaan we dieper in op elk van de acht boeddhistische symbolen en hun betekenis. We zullen ook enkele manieren bespreken waarop u deze tekens in uw eigen leven kunt gebruiken om positieve energie en geluk te genereren.


Wat zijn de acht boeddhistische symbolen?

De acht boeddhistische schatten die als gunstig worden beschouwd, zijn:

 • De kostbare parasol
 • De witte schelp
 • De twee gouden vissen
 • De oneindige knoop
 • De Schatvaas
 • De Overwinningsvlag
 • De lotusbloem
 • Het Dharmawiel

  Wat betekenen de acht gelukssymbolen?

  De Ashtamangala zijn een set van acht gunstige symbolen die al eeuwenlang in boeddhistische tradities worden gebruikt. Ze vertegenwoordigen enkele van de belangrijkste aspecten van de Tibetaans-boeddhistische leer, waaronder wijsheid, mededogen en onbevreesdheid.

  Hieronder gaan we dieper in op elk van de acht symbolen en wat ze betekenen:


  Symbool #01: de kostbare parasol

  De kostbare parasol - symbool van het boeddhisme

  De kostbare parasol is een symbool van bescherming. Het vertegenwoordigt het mededogen van de Boeddha voor alle wezens en zijn vermogen om ons te beschermen tegen de schadelijke effecten van onze eigen acties.


  Symbool #02: De witte schelp

  The White Conch Shell - symbool van het boeddhisme

  De witte schelp is een symbool van Boeddha's beroemde leer. Het vertegenwoordigt het feit dat de boeddhistische leringen van ver te horen zijn als het geluid van een schelphoorn.


  Symbool #03: De twee gouden vissen

  De twee gouden vissen - symbool van het boeddhisme

  De twee gouden vissen zijn een symbool van onverschrokkenheid. In het Tibetaans boeddhisme wordt de zee vaak gezien als een plaats van gevaar. De twee vissen vertegenwoordigen ons vermogen om onbevreesd door de gevaarlijke zee te zwemmen.


  Symbool #04: de oneindige knoop

  De eeuwige knoop - symbool van het boeddhisme

  De oneindige knoop is een symbool van de oneindige wijsheid en compassie van de Boeddha. Hij vertegenwoordigt het feit dat zijn leringen eeuwig zijn en nooit zullen worden vergeten.


  Symbool #05: De schatvaas

  De schatvaas - symbool van het boeddhisme

  De schatvaas is een symbool van Boeddha's aard, die als een bodemloze bron van mededogen en liefde is. Het is ook een boeddhistisch gelukssymbool voor rijkdom.


  Symbool #06: de overwinningsvlag

  De Victory Banner - symbool van het boeddhisme

  De Victory Banner is een symbool van de triomf van de Boeddha over onwetendheid en haat. Het vertegenwoordigt zijn vermogen om ons naar verlichting te leiden, zelfs in het aangezicht van grote tegenspoed.


  Symbool #07: De lotusbloem

  De lotusbloem - symbool van het boeddhisme De lotusbloem is een symbool van zuiverheid. Net zoals de lotus bloeit in troebel water, vertegenwoordigt de bloem de volmaakte en onbevlekte aard van de Boeddha.


  Symbool #08: Het Dharmawiel

  Het Dharmawiel - symbool van het boeddhisme

  Het Dharmawiel is een symbool van het Achtvoudige Pad van het Boeddhisme. Het vertegenwoordigt de leer van de Boeddha over hoe een moreel en ethisch leven te leiden om bevrijd te worden van menselijk lijden.


  Hoe de acht gelukssymbolen in het leven te gebruiken

  Er zijn veel manieren waarop je de Ashtamangala in je eigen leven kunt gebruiken. Hier zijn een paar ideeën:

  • Plaats de symbolen rond uw huis of kantoor om een ​​positieve en gunstige omgeving te creëren.
  • Gebruik ze als focus voor meditatie- en visualisatieoefeningen.
  • Draag ze bij je als sieraad of als talisman.
  • Geef ze cadeau aan dierbaren.

   Eindelijk

   De Ashtamangala is een krachtige herinnering aan de leer van de Boeddha en zijn pad naar verlichting. Door deze boeddhistische symbolen in ons eigen leven te gebruiken, kunnen we positieve energie en geluk genereren voor onszelf en anderen.

   Als je geluk wilt aantrekken, moet je nu de acht gunstige symbolen van het Tibetaans boeddhisme gebruiken. Mogen ze je wijsheid, mededogen en alle rijkdom brengen die je verlangt!

   Foto door Redtigerxyz / CC door 3.0


   Hinterlassen Sie einen Kommentar

   Bitte beachten Sie, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen

   Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.